Tuotteet  | Palvelut  | Tarjoukset  | Uutisia  | Yritysasiakkaat  | Puutorin Akvaario
Akvaariot
Terraariot
Jyrsijät ja muut eläimet
Ruoat ja tarvikkeet
Häkit
Venäjänkääpiöhamsteri Roborovski
Venäjänkääpiöhamsteri talvikko
Syyrialainen hamsteri
Marsu
Mongolian Gerbiili
Kesyrotta
Muut eläimet


Venäjänkääpiöhamsteri Roborovski

Venäjänkääpiöhamsteri Roborovski hoito-ohje:

Phodopus roborovskii

Levinneisyys: Mongolia

Habitaatti: puoliaavikko

Elinikä: 2-3 vuotta

Kantoaika: 21 vrk

Sukukypsyys: n.2 kk

Luovutusikä: 4-6 vko

Koko aikuisena: n. 5-6 cm

Syyrianhamsteria pienemmästä Roborovskin kääpiöhamsterista on tullut todella suosittu lemmikkieläin ympäri maailman. Eikä ihme, sillä tämän pikkuruisen lemmikin viehättävä ulkomuoto vie sydämen mennessään. Robot ovat selkäpuoleltaan vehnänkeltaisia ja vatsapuoleltaan valkoisia. Niiltä puuttuu kokonaan muille kääpiöhamsteriroduille tunnusomainen selkäjuova. Kuono ja tassut ovat vaaleanpunaiset. Luonne on vilkas ja syyrianhamsteria sosiaalisempi. Siitä huolimatta emme suosittele kahden hamsterin hankintaa samaan terraarioon, sillä vanhemmiten ne saattavat alkaa tapella.

Asumus:

Kääpiöhamsterin asumukseksi käy tiheä pinnanen hiirihäkki, dunaboxi tai jyrsijäterraario. Hamsterilla tulee olla tilaa vähintään 0,09m². Aktiivinen hamsteri on taatusti onnellisempi, jos se saa asua suuremmassa tilassa ja suosittelemmekin sille vähintään 50 x 35 x 35 cm terraariota, jossa on kaksi kerrosta. Mitä suurempi tila sen stressittömämpi hamsteri. Useimmat tappelutkin voidaan välttää riittävällä reviiritilalla. Laita terraarion pohjalle reilusti puupurua, -pellettiä tai haapahaketta, jotta hamsterisi pääsee kaivamaan. Lisäksi kunnon keko pölytöntä ruohoheinää tai jos olet heinäallergikko, niin puusta höylättyä ekokuitua.

Lisää terraarioon virikkeiksi pahvi - tai muoviputkia ja nukkumista varten pesämökki. Kiipeilyä varten muutama tukeva oksa. Juoksupyörässä kääpiöhamsteri voi harrastaa kunnonkohotusta. Valitse umpinainen malli tai teippaa maalarin teipillä metallipyörän ulkokehän ympäri pyörän levyinen pahviliuska.

Monet hamsterit oppivat käyttämään WC-astiaa. Laita kulmamallinen astia siihen nurkkaan missä huomaat hamsterin käyvä asioillaan. Aseta muutama pissinen puru wc-astiaan hiekan päälle. Monet oppivat tällä systeemillä tekemään tarpeensa oikeaan paikkaan. Kaikki eivät opi siisteiksi, osa saattaa jopa käyttää pesäänsä vessa-astiana. Puhdista tällöin pesä ja vessanurkka päivittäin. Koko terraario siivotaan ja pestään kerran viikossa. Tarvittaessa useammin.

Turkinhoito:

Hamsteria voi harjata jollain pienellä ja pehmeällä harjalla. Kääpiöhamsterin turkki rasvoittuu, jos se ei saa piehtaroida rasvaa imevässä hienossa hiekassa. Niille on suunniteltu erityinen kylpyastia, josta hiekka ei kaivellessa lennä yli laidan. Laita kylpyastiaan jyrsijän kylpyhiekkaa. Kylpyastian annetaan olla terraariossa vain sen hetken kun hamsterisi käyttää sitä. Jos jätät sen pitemmäksi aikaa, siitä tulee todennäköisesti myös wc- astia ja hamsteri alkaa puhdistautumisen sijaan haista pissalta. Anna hamsterisi kylpeä päivittäin, kuitenkin vähintään kerran viikossa. Kynnet tulee tarvittaessa leikata kerran kuukaudessa jyrsijän kynsisaksilla.

Ruokinta:

Pidä ruoka- ja vesiastiat puhtaina. Pese juomapullo pullosutia apuna käyttäen mielellään päivittäin ja tarkista että annosteluputkessa ei ole ruuantähteitä, jotka vaikeuttavat veden saantia tai lukitsevat annostelukuulan putkeen. Kokeile aina sormenpäällä annostelun toimivuutta. Aseta pullo oikealle korkeudelle, että hamsteri ylettyy siihen ponnistelematta. Käytä aina huoneenlämpöistä vettä ja täytä pullo ääriään myöten. Liian isossa pullossa kuulaan kohdistuva paine voi olla niin suuri, ettei pullosta saa vettä pienen hamsterin voimilla.

Hamsterin ravinnossa saisi olla n.16 % proteiinia, 4 % rasvaa ja loput hiilihydraatteja sekä vitamiineja ja mineraaleja. Eläinkunnan proteiineja se saa hamsteripelleteistä, lihasta, jauhotoukista ym. hyönteisistä, munasta, raejuustosta ja kasvikunnan esim. herneistä ja pavuista.

Perusruuaksi annetaan hamsteriseosta ja /tai hamsterin täysrehupellettejä ja siihen voi lisätä undulaatin- tai peiponsiemenseosta, jotka ovat erinomainen ravintolisä pikku jyrsijällesi. Anna päivittäin pieni annos vaihdellen jotain näistä:

Kasviksia, juureksia, marjoja, vihanneksia, hedelmiä. Keitettyä riisiä,- puuroa, -pastaa tai -perunaa. Aseta häkkiin varmuuden vuoksi suola- ja kalkkikivi näiden puutetta ehkäisemään. Korjaa päivittäin pois syömättä jääneet pilaantuvat ruoka-aineet. Ota huomioon hamstrausvietti. Poskipusseissa kuljetettua ruokaa voi olla myös piilotettuna terraarioon.

Käsittely:

Nosta hamsteria ujuttamalla kämmenet sen kylkien alta. Kämmenten muodostama löyhä kuppi on hamsterille turvallinen paikka, eikä se pääse niin helposti tippumaan. Älä koskaan säikäytä lemmikkiäsi puristamalla sitä tai kaappaamalla sitä käteesi selkäpuolelta kiinni. Silloin saat maistaa todennäköisesti hamsterin terävistä hampaista. Kannattaa ainakin aluksi istua lattialla, ettei hamsteri pääse tippumaan korkealta. Jo 40 sentin pudotus voi aiheuttaa sille vakavia vammoja. Hamsteri saattaa nipistää sormiasi, jos ne tuoksuvat ruoka-aineilta tai vierailta eläimiltä. Pese aina ensin kätesi. Jos hierot käsiisi hamsterin terraariossa olevia pesäkuivikkeita, saat kätesi tuoksumaan turvallisemmilta. Käsittele hamsteria hetki päivittäin, muuten se erakoituu.

Lisätietoja:

©Puutorin Akvaario, Brahenkatu 14,Turku

www.puutorinakvaario.fi

p.0207866490